18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Radocza.Polacy i Holendrzy wymienili przepisy kulinarne i wspólnie przygotowali przysmaki w kuchni.

Robert Szkutnik
Młodzież z  Silvolde na warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół RCKU w Radoczy.
Młodzież z Silvolde na warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół RCKU w Radoczy. RCKU Radocza
W czwartek (27.03) odbyły się warsztaty kulinarne, podsumowujące tygodniowy pobyt uczniów z Holandii w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Jana Pawła II w Radoczy. To kolejny projekt edukacyjny szkoły. Zatytułowano go „Regionalne przysmaki Doliny Karpia oraz regionu Silvolde w Holandii”

Nie każdy potrafi piec ciasto, a już z pewnością nie „Radoczański jabłecznik”. Stąd zrodził się pomysł, aby zagraniczni goście uczestniczyli w zajęciach praktycznych, w trakcie których, w pracowni gastronomicznej, wspólnie z polskimi rówieśnikami uczestniczyli w pieczeniu lokalnego produktu.

- Dobieranie składników, wspólna praca i oczekiwanie na końcowy efekt - dekorowanie ciast to był najlepszy czas integracji. Radości było co niemiara. Zrodziła się niepowtarzalna atmosfera, a wzajemne zrozumienie i obopólna nauka języków jeszcze bardziej zacieśniła przyjaźń polsko-holenderską - mówią w szkole. Dodając, że kuchnię obu narodów można było poznać także w czasie prezentacji multimedialnych przygotowanych przez uczniów.

Ponadto podczas warsztatów kulinarnych przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników podzielili się doświadczeniem i wiedzą. Paweł Peroń - mistrz carvingu tworzył prawdziwe dzieła sztuki z owoców i warzyw, a wspólnie z Leszkiem Kawą zaprezentowali przepisy kuchni staropolskiej.

Projekt przygotowali nauczyciele języków obcych i przedmiotów zawodowych z katedry żywieniowej: Anna Jurczyk, Jarosław Wojtal, Dagmara Baca, Lucjan Pietrykowski, Andrzej Karcz, Genowefa Kądziołka, Anna Pietraszewska, Irena Najbor, Ewa Franczak oraz ich holenderscy partnerzy - Leo te Brinke i Peter Onvlee, a patronatem honorowym objęli: Starostwo Powiatowe w Wadowicach oraz Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele starostwa: Jacek Jończyk - starosta powiatu wadowickiego, Józef Łasak, przewodniczący Rady Powiatu oraz Józef Jodłowski, członek zarządu. Byli też rodzice uczniów biorących udział w wymianie międzyszkolnej oraz nauczyciele Zespołu Szkół RCKU im. Jana Pawła II w Radoczy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Radocza.Polacy i Holendrzy wymienili przepisy kulinarne i wspólnie przygotowali przysmaki w kuchni. - Wadowice Nasze Miasto

Wróć na wadowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto