2 z 9
Poprzednie
Następne
Zupa z dyni - przepis. Zobacz TOP 8 zup naszych Czytelników [PRZEPISY]
Przepis na zupę z dyni Dagmary Wodnickiej z Krakowa
Składniki
mała dynia
2 ziemniaki
bulion warzywny
puszka mleka kokosowego
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, imbir, cynamon, papryka chili
Dodatkowo
grzanki
Wykonanie
Małą dynię (do 2 kg) obrać, wydrążyć pestki i pokroić na kawałki, obrać i pokroić także dwa ziemniaki. Dynię i ziemniaki wrzucić do małej ilości wody lub bulionu warzywnego, posolić i rozgotować. Całość można potem rozetrzeć widelcem lub zmiksować. Do garnka dolać trochę wody a kiedy się zagotuje, wlać puszkę mleka kokosowego. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, imbirem, odrobiną cynamonu i ostrą papryką chili.
Na patelni uprażyć pestki z dyni i ozdobić nimi zupę. Można podawać z grzankami z masłem czosnkowym.