MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Yersinia enterocolitica (yersinoza)

Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.

Zobacz również

Maja Rutkowski pokazała się w bikini. Żona detektywa Rutkowskiego zachwyca figurą!

Maja Rutkowski pokazała się w bikini. Żona detektywa Rutkowskiego zachwyca figurą!

Tragedia w Pretorii. Mistrz świata zastrzelony! Startował w Polsce, skakał z Polakami

NOWE FAKTY
Tragedia w Pretorii. Mistrz świata zastrzelony! Startował w Polsce, skakał z Polakami

Polecamy

Latem robię placki z młodych ziemniaków. Wychodzą chrupiące i pyszne

HIT DNIA
Latem robię placki z młodych ziemniaków. Wychodzą chrupiące i pyszne

Przemysław Kossakowski: Od jedzenia robaków do leczenia innych sztuką

Przemysław Kossakowski: Od jedzenia robaków do leczenia innych sztuką

Hipnotyzujący głos i to spojrzenie. Tak zmieniła się Magda Umer

Hipnotyzujący głos i to spojrzenie. Tak zmieniła się Magda Umer