MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszone ogórki to najpopularniejszy w Polsce rodzaj...
fot. belchonock/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Ogórki kiszone

Kiszone ogórki to najpopularniejszy w Polsce rodzaj kiszonki, choć tak naprawdę fermentacji można poddawać wszystkie rodzaje warzyw, przy czym największe trudności sprawia zwykle bogata w antybakteryjne związki cebula. Kiszone ogórki są dostępne praktycznie przez cały rok, choć nie wszystkie mogą być równie zdrowe. Właściwości probiotycznych nie wykażą te pasteryzowane w słoiku; w pełni korzystnego działania nie można spodziewać się także po tych z dodatkiem konserwantów (warto czytać skład na opakowaniach) oraz podrobionych. Te ostatnie, często nazywane przez producentów kwaszonymi, choć z technologicznego punktu widzenia kiszenie i kwaszenie to nazwa tego samego procesu, to ogórki z dodatkiem kwasu octowego. Bliżej im więc do tych konserwowych. Ogórki kiszone można łatwo przygotować w sezonie we własnej kuchni – potrzebna jest tylko solanka, przyprawy i inne dodatki aromatyzujące, a przy okazji zwalczające niepożądane bakterie. W tej roli stosuje się czosnek, koper, korzeń bądź liście chrzanu czy porzeczki. Jako starter dodaje się sok lub zalewę z kiszonki, nieco niepasteryzowanego żuru czy skórkę z prawdziwego chleba na zakwasie.

Zobacz również

Ile będzie zarabiał nowy burmistrz Szamotuł? Wysokość kwoty wzbudziła kontrowersje

Ile będzie zarabiał nowy burmistrz Szamotuł? Wysokość kwoty wzbudziła kontrowersje

25-lecie Związku Sadowników. Była uroczystość i wręczenie odznaczeń [ZDJĘCIA]

NOWE
25-lecie Związku Sadowników. Była uroczystość i wręczenie odznaczeń [ZDJĘCIA]

Polecamy

Hit twórców GTA i 12 innych gier trafił do PS Plus Extra i Premium w maju

Hit twórców GTA i 12 innych gier trafił do PS Plus Extra i Premium w maju

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

To dlatego po odchudzaniu dopada cię  „efektu joje”.  Winny jest ten czynnik

To dlatego po odchudzaniu dopada cię „efektu joje”. Winny jest ten czynnik