Ekologiczne gotowanie w Cieszynie
Wszyscy z czasem zmieniamy swoje nawyki kulinarne, metodą prób i błędów testując nowe metody, eksperymentując. Wiele osób rewolucję w kuchni rozpoczyna po podjęciu decyzji o zdrowszym, bardziej ekologicznym i nastawionym na zmniejszenie strat gotowaniu. Pomaga w tym przyjęcie filozofii zero waste, która zakłada dążenie do jak najpełniejszego wykorzystania dostępnych składników. O tym chce właśnie uczyć kampania edukacyjna „Cieszyńska Szkoła EkoMyślenia”, skierowana do osób chcących stopniowo wprowadzać pozytywne zmiany, by żyć przyjaźniej dla środowiska.
Dla tych, którzy chcą zacząć od kuchni (dosłownie i w przenośni), przygotowano warsztaty ZERO WASTE KITCHEN - Kuchnia Zero Waste. Dzięki nim dowiedzieć się będzie można, jak rozsądniej dysponować tym, co mamy w kuchni i jak dostosować się do oszczędniejszego trybu życia. Oczywiście, nie tracąc przy tym szansy na pyszne jedzenie!
Warsztaty poprowadzi Jagna Niedzielska
Do poprowadzenia warsztatów zaproszono Jagnę Niedzielską, kucharkę i blogerkę znaną z książek o kuchni w duchu zero waste, a także z udziału w rozmaitych kulinarnych programach telewizyjnych - pojawiła się m.in. na antenie Kuchnia +, TVN i TVN24. Jagna promuje zdrowy styl życia na rozmaite sposoby, w tym za pośrednictwem swojego podcastu „(Nie) zrównoważona Niedzielska". W Cieszynie również o tym opowie, spotkanie z nią nie będzie jednak skupiać się tylko i wyłącznie na dzieleniu się spostrzeżeniami. Kucharka poprowadzi gotowanie na żywo, a następnie zaprosi do degustacji!
Kiedy? 3 września 2022, w godzinach 14:00 - 16:00 i 17:00 - 19:00. Gdzie? Zamek Cieszyn. Tego trzeba spróbować! Osoby, które będą najczęściej się udzielać, mają szanse na wygranie książek Jagny Niedzielskiej.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?