MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karp limonkowy...

12 potraw na Wigilię polecają Makłowicz, Wachowicz, Brodnicki, Okrasa. Tradycyjny karp, pierogi, barszcz 23.12.2023

Karp limonkowy

Przepis dla: 4 osób

Składniki:

* 4 płaty karpia podzielone na mniejsze kawałki
* 80 g mąki
* pęczek kolendry
* 2 sztuki limonki
* 2 sztuki szalotki
* 2 ząbki czosnku
* posiekane chili
* 3 łyżki octu ryżowego
* 50 ml tłuszczu do smażenia
* sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Dopraw karpia solą i pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej tłuszcz (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i smaż karpia. Jak ryba zacznie robić się złota, dodaj ocet i łyżkę wody.

2. Następnie, po wierzchu, posyp całość posiekaną kolendrą, czosnkiem, skrojonymi szalotkami, solą, pieprzem i pokrojoną papryczką chili.

3. Na koniec wyciśnij sok z limonki, przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Podawaj z ziemniakami, sałatą i limonką do wyciśnięcia na rybę.


Autor przepisu: Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni

Zobacz również

Sprawdź swój HOROSKOP, czwartek 16 maja 2024 roku

Sprawdź swój HOROSKOP, czwartek 16 maja 2024 roku

Ruszyły zapisy na Poznań Five! Co to za bieg i kto stanie na starcie?

Ruszyły zapisy na Poznań Five! Co to za bieg i kto stanie na starcie?

Polecamy

„Koniec marzeń”? Wrażenia ósmoklasistów po egzaminie z matematyki

„Koniec marzeń”? Wrażenia ósmoklasistów po egzaminie z matematyki

U kobiet ćwiczenia działają szybciej. Ta różnica jest uderzająca!

U kobiet ćwiczenia działają szybciej. Ta różnica jest uderzająca!

Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik

TYLKO U NAS
Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik