18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rusza plebiscyt: Dobry chleb z dobrych rąk! Czekamy na zgłoszenia piekarni z naszego regionu

Ewelina sadko
Coraz trudniej kupić chleb czy bułki, które smakują i pachną jak te znane nam z dzieciństwa, gdyż coraz więcej zakładów stosuje polepszacze i i inne wynalazki. Mamy nadzieję, że Czytelnicy pomogą wybrać te piekarnie, które pieką naprawdę dobre pieczywo.

REGULAMIN PLEBISCYTU 'WYBIERAMY NAJLEPSZĄ PIEKARNIĘ [OŚWIĘCIM, WADOWICE]

Jedną z firm, na które warto zwrócić w plebiscycie uwagę, jest Piekarnia Parowa u Frysia mająca ponad 130-letnią tradycję. Założył ją Piotr Fryś (1833– 1901), który wcale nie był piekarzem, a kuśnierzem. Jednak porzucił zawód, gdy spostrzegł, że większe dochody przynosi jego domowi żona Agnieszka, która piecze chleby na stoły najbogatszych mieszczan.

Potem piekarzem został najstarszy syn Franciszek (1865–1942), który po wybudowaniu domu przy ulicy Legionów przeniósł do niego piekarnię z Rynku, gdzie pierwotnie była zlokalizowana. Pieczywo z tej piekarni cenione było nie tylko w mieście, ale także zdobywało laury na wystawach zagranicznych, np. dwa złote medale na międzynarodowej wystawie przemysłowej w Paryżu w 1908 r. oraz na wystawie handlu, rzemiosła i higieny społecznej, urządzonej w Karlsbadzie (dzisiejsze Karlowe Vary) z okazji jubileuszu 60-lecia panowania austriackiego cesarza Franciszka Józefa I.

Trudno się dziwić, że imiennik cesarza w 1920 r. został burmistrzem Andrychowa i był nim kilka lat. Po nim firmę objął najstarszy syn Franciszka –Franciszek junior (1900–1955). W czasie okupacji hitlerowskiej rodzina straciła firmę na rzecz Niemca. Potem gospodarowała w zakładzie armia radziecka, a potem wojsko polskie. Po roku czy dwóch zakład wrócił do rodziny Frysiów. Znacznie go zmodernizowano, ale na fali zwalczania prywatnych firm i nękania ich przez skarbówkę tzw. domiarami firmę zamknięto. Piekarnia została wydzierżawiona Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska, a Franciszek Fryś, został kierownikiem we własnej piekarni.

Po przemianach ustrojowych w 1989 r. i po wybudowaniu przez GS w Inwałdzie nowej piekarni prowadzenia piekarni podjęła się prawnuczka założyciela Magdalena Dubaniowska wraz ze wspólniczką Magdaleną Bylicą.
Znów trzeba było zaczynać od zera. Po kilku latach wytężonej pracy piekarnia wróciła na rynek. Sukces ten należy przypisać kwalifikacjom pracującej tu załogi, a także powrotowi do źródeł.

– Pieczemy według dawnej tradycji, bez spulchniaczy i innych środków chemicznych – mówi Magdalena Bylica, kierowniczka piekarni i obecnie jedna z czterech współwłaścicieli firmy.

Największym powodzeniem wśród wyrobów piekarni cieszy się zachowujący długo świeżość i smak, chleb wiejski w kolistych bochenkach oraz bułki z makiem.

Piekarnia specjalizuje się w wypiekaniu pieczywa pszennego i mieszanego. Można tu też kupić graham, chleb firmowy i inne pyszności. Za chleb firmowy półkilogramowy zapłacimy 2,80 zł, a za wiejski 2 kg – 10 zł. Piekarnia zatrudnia obecnie siedmiu ludzi i ma jeden sklep przy ul. Legionów 6. W dni powszednie czynny jest on od 5.30 do 16, a w soboty do 14. Piekarnia dostarcza też pieczywo do okolicznych sklepów. Turyści na pewno znajdą ten sklep w centrum, bo bije z piekarni taki zapach, że trudno nie trafić.

Czy ta piekarnia znajdzie Państwa uznanie, nie wiadomo. Szczegóły konkursu i zasady zgłaszania kandydatur:

Zasady plebiscytu

Plebiscyt będzie trwał do 18 lipca 2014 r.
Zgłoszenia kandydatów przyjmujemy od 13 czerwca do 24 czerwca. Głosowanie na zgłoszone piekarnie potrwa od 20 czerwca do 17 lipca. Kandydatami mogą być piekarnie działające na terenie powiatów wadowickiego i oświęcimskiego.

Głosować można będzie za pośrednictwem SMS oraz na drukowanych kuponach w „Tygodniku Nad Sołą i Skawą” w dniach 20, 27 czerwca oraz 4 i 11 lipca 2014 r.

Głosowanie SMS w plebiscycie w kategorii „Najlepsza Piekarnia” rozpoczyna się w piątek 20 czerwca. Tego dnia w tygodniku ukaże się lista piekarń biorących udział w plebiscycie. Każdej z nich zostanie przyporządkowany kolejny numer (ew. późniejsze zgłoszenia będą dopisywane). By oddać głos na swego faworyta, wystarczy wysłać na numer 72355 SMS o treści: CHLEBOW. po kropce numer wybranego kandydata.

W odpowiedzi na SMS uczestnik plebiscytu otrzyma kod dostępu do e-wydania „Gazety Krakowskiej”. Koszt wysłania SMS-a wynosi 2,46 zł z VAT. Jeden wysłany SMS to jeden punkt w głosowaniu na danego kandydata. Można wysłać dowolną liczbę SMS-ów na tego samego kandydata. Termin przyjmowania głosów SMS upływa 17 lipca o północy.

Głosowanie przez kupony trwa do 16 lipca.
Kupony do głosowania będą drukowane w „Tygodniku Nad Sołą i Skawą” w dniach: 20, 27 czerwca, 4 i 11 lipca. Uczestnik plebiscytu może dostarczyć dowolną ilość kuponów. Wypełnione należy dostarczyć do redakcji „Gazety Krakowskiej” w Oświęcimiu, Rynek Główny 1 lub w Wadowicach pl. Jana Pawła II 8 lub e-mailem [email protected] do 16 lipca 2014 r. do godz. 12. Kupony nadesłane po tym terminie nie będą liczyły się w głosowaniu. O zachowaniu terminu decyduje data doręczenia kuponu do redakcji.

Laury dla zwycięzcy
Laureatem plebiscytu będzie kandydat, na którego zostanie oddana największa liczba głosów SMS oraz na kuponach.
Listy wszystkich piekarń wraz z instrukcją głosowania i aktualnym wynikiem głosowania będą przez cały czas trwania plebiscytu prezentowane na stronach serwisu internetowego www.wadowice.naszemiasto.pl, www.oswięcim.naszemiasto.pl.
Wyniki plebiscytu zostaną ogłoszone w internecie na stronach serwisu www.wadowice.nasze-miasto.pl, www.oswiecim.nasze-miasto.pl w piątek, 25 lipca na łamach lokalnego „Tygodnika Nad Sołą i Skawą”.
Dyplomy otrzymają także piekarnie, które zajęły drugie i trzecie miejsce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na andrychow.naszemiasto.pl Nasze Miasto